Buah tamar dikira sebagai sebahagian daripada makanan yang terkaya dengan gula glukosa. Jadi, ia adalah makanan terbaik yang diberikan kepada tubuh ketika itu. Buah tamar mengandungi nisbah kandungan gula yang tinggi berkitar di antara 75-87%, glukosa membentuk 55% daripadanya, manakala fruktosa sebanyak 45%, ditambah pula nisbah daripada protein-protein, lemak, sebahagian vitamin dan mineral. Fruktosa akan bertukar kepada glukosa dengan tersangat cepat lalu ia segera diserap secara langsung daripada sistem penghadaman bagi menghilangkan keadaan terdesak tubuh yang memerlukan tenaga.
Kesemua vitamin yang terdapat dalam buah tamar mempunyai peranan yang aktif terhadap proses-proses pembentukan makanan dan ia mempunyai kesan penenang saraf-saraf.
Mineral-mineral pula mempunyai peranan utama di dalam pembentukan enzim-enzim penting dalam proses-proses aktif tubuh. Ia juga mempunyai peranan penting terhadap penguncupan dan penegangan otot-otot serta pengimbangan asid utama dalam tubuh. Lalu, dengan perkara demikian, sebarang ketegangan otot atau saraf akan hilang dan keaktifan dan ketenangan akan meliputi ke seluruh tubuh.
Rujukan:
Buku Keajaiban Puasa oleh Shaykh 'Abd al-Majid al-Zindani